CashIT Blog

Blog despre industria de IT din Romania

De ce angajatii noi castiga mai bine

Posted at — Nov 24, 2019

Proiectul CashIT a fost inceput in 2016 dupa ce am observat o discrepanta destul de mare intre salariile catorva prieteni care aveau abilitati similare, cauzate este lipsa de transparenta din acest domeniu.

Sa presupunem ca o companie de software are 50 de programatori si produce 40,000 lei de pe urma fiecaruia, dintre care 8000 profit. Fiecare programator are salariu 10,000 de lei net, adica ~14,000 brut. Daca firma mai vrea sa angajeze un programator, si acesta cere un salariu de 12,000 de lei, adica ~17,000 brut, el ar produce un profit de numai 5000 de lei. Patronul il angajeaza oricum, devreme ce 5000 profit > 0 profit.

Totusi, acum pretul pietei unui programator ar fi 12,000 de lei, nu 10,000, dar daca patronul decide sa mareasca salariile tuturor programatorilor la 12,000, el ar suferi o pierdere de 50 x 3000 de lei = 150,000 de lei pe luna, cost substantial. Asa ca prefera sa tina angajatii curenti pe salariile actuale, sub piata, stiind ca foarte probabil o sa plece la primirea unei oferte mai bune. Dar sunt si angajati care raman 4-5 ani la o firma, si de obicei lucreaza majoritatea acestui timp sub pietul pietei fara sa isi dea seama. Pentru asta exista CashIT.

Cat de des ar trebui schimbat un job in IT?

Asta e o intrebare la care cred ca fiecare trebuie sa isi raspunda singur, in functie de mai multi factori. Am creat CashIT doar pentru ca transparenta este buna pentru angajati, nu cred ca jobul trebuie schimbat imediat la primirea unei oferte financiar mai buna. Conteaza foarte mult cum sunt colegii, cum este munca, unde este biroul, cat de mult se lucreaza si tot felul de alte lucruri.

Totusi, in general angajatii prefera sa plece dupa aproximativ 2 ani in medie, ceea ce cred ca este totusi ne-ideal, dat fiind ca primele 2-3 luni de la angajare sunt putin productive, pana sunt invatate noile procese, baza de cod, colegii etc. De aceea cred ca este in interesul companiilor sa dea mariri ceva mai dese, pentru a convinge angajatii sa ramana mai mult timp angajati. Este de asemenea foarte important ca o companie sa isi creeze un mediu de lucru cat mai placut, pentru retentia angajatilor.

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este ca angajatii fideli sunt cei care sunt promovati mai des pe pozitii de management, asa ca angajatii mai ambitiosi s-ar putea sa ramana mai mult timp in acelasi loc.

Indiferent cat de des schimbi locul de munca, nu uita sa-ti adaugi salariul pe CashIT, pentru beneficiul colegilor tai de breasla!